فی الحکمة

امام خمینی(ره): الحکمة هی العلم بکمال الجلاء و الإستجلاء.

فی الحکمة

امام خمینی(ره): الحکمة هی العلم بکمال الجلاء و الإستجلاء.

علم فلسفه(حکمت متعالیه)، ترجمه ی علم شهودی به قرآن تکوینی علی طاقت البشریه و در حد وسع مفاهیم و الفاظ است. لذا ترجمه ی تفسیر قرآنِ تکوینی است که حکیم در مرتبه ی قلب مبسوطا مشاهده کرده.وحدت حقیقت قرآن تکوینی و تدوینی در محل خودش مبین است.لذا آنچه از مشاهدات رحمانی که مشهود حکیم است سراسر به مثابه ی تفسیر قرآن تدوینی هم میباشد که برای انتقال به غیر نیاز به ترجمه و ملبس شدن به لباس مفاهیم دارد،تا دیگران بتوانند در صورت فهمِ صحیحِ تعابیر حکیم، تفهّم کنند مشاهدات حکیم را از مکان بعید.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
آخرین مطالب

۲ مطلب در تیر ۱۳۹۸ ثبت شده است

💠 #رویت_حق:

🔹عن ابی عبداللّه علیه السلام، قال:
قلت له:أخبرنی عن اللّه عزّوجلّ هل یراه المومنون یوم القیامة؟ قال (ع):نعم، و قد رأوه قبل یوم القیامة. فقلت:متی؟ قال(ع): حین قال لهم:((الستُ بربّکم قالوا بلی)). ثم سکت ساعة، ثم قال(ع):و إن المؤمنین لیرونه فی الدنیا قبل یوم القیامة، الست تراه فی وقتک هذا؟!..._الخ؛ (التوحید:ص144).

🔸ترجمه:به امام صادق (ع) گفتم:درباره خداوند بمن خبر ده که آیا مؤمنان در روز قیامت او را میبینند؟ فرمود:آری. و حتی پیش از روز قیامت او را دیده اند. گفتم:کی؟ فرمود:هنگامی که به آنان گفت:((آیا پروردگارتان نیستم؟)) گفتند:آری. آنگاه اندکی سکوت کرد و فرمود:مومنان پیش از قیامت، در دنیا هم او را میبینند آیا هم اکنون خدایت را نمیبینی؟!..._الخ.(مترجم:محمد علی سلطانی).
_______________________________________


🔰أقول:

🔹عالم آخرت باطن دنیاست؛ به این ترتیب چون باطن اصل و محیط، و ظاهر فرع و محاط است؛ لذا باید گفت:بدن در نفس و دنیا در آخرت است؛ پس هر کسی هم اکنون در قبر خویش است؛ و اگر جز این بود، از برای فراغت مخلَصین از حضور و محاسبه ی محشر آفاقی_که منصوص به نصّ کتاب اللّه است_ محمل صحیح بر نهج قویم و توجیه وجیهی وجود نمیداشت. فتحصّل ممّا سبق اینکه:((الدنیا فی الآخرة و الآخرة لمحیطة بالدنیا))؛(ینبوع الحیاة:ص273)؛ و این احاطه ی مافوق بر مادون و فنای مادون در مافوق، موجب چنان ظهوری در مظهر است که سید و سالار شهیدان، حضرت اباعبداللّه الحسین علیه آلاف التحیة و الثناء، در نامه به بعضی چنین میفرمایند:((بسم اللّه الرّحمن الرّحیم...أما بعد، فکأنّ الدنیا لم تکن، و کأن الآخرة لم تزل، و السّلام.))؛ (کامل الزیارات:ص236). میابیم که:اولا آخرت از مقوله أین نیست تا جایی در بالا یا پایین عالم بتوان سراغش را گرفت؛ و در ثانی معدوم نیست تا در امتداد زمانی حادث شود؛ بلکه منطوی و مختفی و محیط به دنیاست. با اندک توجهی به آنچه تا کنون گذشت، روشن میشود که:قیامت کبرای آفاقی، ظرف ظهور حقایق است، نه حدوث آنها_چرا که حقایق معدوم نیستند تا نیاز به حدوثشان باشد_.

🔹از جمله اموری که قیامت ظرف ظهور آن است، مالکیّت و قهّاریّت حق متعال، و فنای تعیّنات و خلاصه هلاکِ مقیّدات است. بدینسان حقیقتِ مغفوله ای که قبل از ظهور قیامت و هم اکنون ثبوت دارد((کان اللّه و لم یکن معه شیء))است؛ چرا که نه تنها ((لم یولد)) است_جلّ شأنه_ بلکه ((لم یلد)) هم هست، و "لم یخرج عنه الشیء"؛(1).

🔹لهذا "یجب أن یکون وجوده اظهر الأشیاء عندنا"؛(2)، بر همین اساس:"هر موجود امکانی، اول حق را ادراک مینماید و از ادراک حق به ذات خود علم پیدا مینماید"(3)؛ اما باید دانست که "إنّ العلم کالجهل قد یکون بسیطا و هو عبارة عن ادراک شیء مع الذهول(4) عن ذلک الإدراک و عن التصدیق بأن المدرک ماذا؟ و قد یکون مرکبا و هو عبارة عن ادراک شیء مع الشعور بهذا الإدراک و بأن المدرک هو ذلک الشیء."(5) و این غفلت از علم بسیط به حق متعال بجهت"ضعف عقولنا و انغماسها فی المادة و ملابستها الاعدام و الظلمات"(6) است. و علم مرکب به این امر تنها نصیب عارف شاهد(7) و یا فیلسوف مجهّز به جهاز برهان است؛ که عارف مترقی به ایمان شهودی است و فیلسوف، واصل به علم الیقین؛ چنانچه در روایت منقوله از محتّد العلوم و المعارف، حضرت امام جعفر صادق_عیله آلاف التحیّة و السّلام_رؤیت اینچنینی را _یعنی رؤیت بدون غفلتِ از ادراک را_ مخصوص مؤمنین دانسته اند.
__________________________
1_حکیم صهبا:ص38.
2_اسفار:ج1، ص91.
3_مشاعر:تصحیح سید جلال الدین آشتیانی، ص117.
4_ذهول:نفس در ذهول ملکه اقتدار بر تصویر صور خیالیه را دارد، بدون اینکه افتقار به احساس جدید یا غیر آن داشته باشد.
5_اسفار:ج1، ص132_133.
6_اسفار:ج1، ص91.
7_هیچ یک از خواب و غشوه و خوف و تنویم مغناطیسی و توجه سلوک عرفانی و نظائر آنها برای تمثلات و مکاشفات و ادراکات فوق طور عقل موضوعیّت ندارد؛ و آنی که موضوعیّت دارد، انصراف از این نشأه طبیعت است. فافهم.(هزار و یک کلمه:کلمه572.).


💢دفترچه مجازی فی الحکمة
🌐 felhekmat.blog.ir


💢کانال فِی الحِکمَة
🆔 @felhekmat

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۷ تیر ۹۸ ، ۱۲:۲۰
محمد دیلم صالحی
جوهره اندیشه در غرب:

با تحقیق و دقت نظر، و گذر از اسامی و اشخاص و اصطلاحات، بوضوح میتوان راه به این نکته برد که مسائلی از قبیل:اومانیسم، نیهیلیسم، لیبرالیسم و سکولاریسم تاسیسی و اختراعی نیستند. بلکه آنچه در این مسائل موضوعیّت دارد، بشر منعزل از نور وحی است، و آنچه در این مسائل مورد توجه و حایز اهمیّت است، فقط جنبه ی حیوانی و خوی شهوی بشر است. این مسئله ای نیست که مربوط به امروز و دیروز باشد؛ چرا که وهم و شهوت و غضب، همواره در تمامی اعصار و امصار، همراه بشر خواهند بود. به این ترتیب اولا تمامی مسائلِ مذکوره، در گوهره ذات مبتنی بر یک مبنا هستند و ثانیا باید غرب را پرچم دارِ ارزش سازی از امور منافیِ فطرتِ صحیح دانست، نه مخترع و مؤسس. 🔹به بیان دیگر نوعا مطالبی که در دنیای غرب پرورانده میشود و بخصوص مسائلِ مذکوره، ترجمانِ بشرِ منغمر در ماده و اسیرِ شهوات، و اساسا اقتضای منزلِ ادنی و اسفل نفس است؛ چرا که آدمی بحسب طبیعت و هوا و هوسش پیوسته خود را امّار و فرمانده میداند نه مأمور و فرمانبردارِ حق متعال، و به این ترتیب بشر پس از "نیست انگاشتنِ ساحت غیب و انکار وجود و حضور آن و غافل شدن از حقیقت قدسی و باطن عالَمِ غیبی"(1)، _که مفادِ تفکرِ خاموشِ نیهیلیستی است_ خود را "مالک الرّقاب هستی و منشاء و غایت همه چیز معرفی میکند"(2)، و بدینسان "خرد انسانی برابر با خرد خداوندی قلمداد میگردد" و "لذائذ مربوط به طبیعت جسمانی، هدفِ نهایی فعالیّتهای بشری تلقی میشود"(3)، و اینگونه سَر از اومانیسم _که همان تفرعونِ مزیّن شده بدست غرب است_ در میآورد. آنگاه دین و هرچه بشر را بسمت حیاتِ برتر و معنویّت و تعالی فراخواند، نه تنها امری حاشیه ای است، بلکه مزاحم و متضاد با مطامعِ دنیایی بشر خواهد بود. این غرب است که فضا و بستری را فراهم آورده و کسانی را میپروراند که بنامِ علم و دانش، پَستیها را زیبا جلوه داده و از آنها مکتب سازی و ارزش سازی کنند؛ تا جایی که از بیماریِ اودیسم، به اسمِ آزادی _لیبرال_، یک نحله میسازند بنامِ مازوخیست! تو خود حدیث مفصّل بخوان از این مجمل... .

1_نیهیلیسم:ص14.
2_چند یادداشت تئوریک:ص159.
3_نقدی بر مبانی معرفتشناسی اومانیستی:ص38.

#اومانیسم #سکولاریسم #لیبرالیسم #نیهیلیسم #غرب

💢دفترچه مجازی فی الحکمة 🌐 felhekmat.blog.ir 💢

کانال فِی الحِکمَة 🆔 @felhekmat
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۳ تیر ۹۸ ، ۰۰:۲۲
محمد دیلم صالحی